2022-02-15 08:10:23• hírek • Bede Emőke

Ezért halogatják leginkább a fiatalok a házasságkötést

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Egy, a Reveal Marketing által nemrégiben végzett felmérés rámutatott, hogy a romániaiak úgy vélik, a nőknek 26 éves korukban, a férfiaknak pedig 28 éves korukban a legideálisabb megházasodni. Ugyanezen adatgyűjtés során a megkérdezettek 47 százaléka úgy nyilatkozott, jobb véleménnyel van a házasságról, mint az élettársi kapcsolatról.

Amikor a saját családalapítási terveikről kérdezték a válaszadókat, 10 válaszadóból közel 2 úgy nyilatkozott, hogy nem szándékszik örök életére elkötelezni magát – legyen szó akár házasságról, akár élettársi kapcsolatról. A megkérdezett férfiaknak a 12 százaléka, a nőknek pedig a 25 százaléka van ezen a véleményen, ám érdemes tudni, hogy az ezt vallók leginkább azon csoportból kerültek ki, akik jelen pillanatban is egyedülállók, vagy már a hátuk mögött tudnak egy félresiklott házasságot.


Ha nem nemek, hanem korosztályok szerint vizsgáljuk a kérdést, a 24 és 35 év közötti fiatalok 70 százaléka becsüli úgy, hogy a közeljövőben megházasodik, de a 18 és 24 év közöttiek esetében is csak egy hajszállal kisebb ez az arány (69 százalék). Ezzel szemben a megkérdezettek 34 százaléka egyáltalán nem szeretné a törvény előtt is hivatalossá tenni a szerelmét, megelégszik az élettársi kapcsolattal.


Miért halogatják a házasságot?


Az elvégzett felmérésben természetesen arra is rákérdeztek, hogy mely okok miatt halogatják manapság a fiatalok a házasságkötést. A válaszadók 55 százaléka az anyagi javak és kifejezetten a pénz hiányát jelölte meg, de 44 százalékuk attól is retteg, hogy nem jól választottak partnert maguknak, s emiatt a házasság könnyen zátonyra futhatna. A megkérdezettek 39 százaléka pedig úgy nyilatkozott, hogy a szakmai előrehaladás jelentette nyomás miatt nem szeretné még elkötelezni magát.


A megkérdezett válaszadóknak egyébként 55 százaléka gondolja úgy, hogy egy házasság csak akkor számít érvényesnek, ha a kapcsolatot hivatalosan, okmányokkal is elismerték, 51 százaléknak pedig arra is szüksége van az elégtételhez, hogy az egybekelést egy pap is megáldja.


Mindezek mellett a felmérés olyan tényekre is rávilágított, hogy napjainkban már csak a válaszadók 37 százaléka, azaz alig több mint egy harmada véli úgy, hogy a férfinek kötelező módon idősebbnek kell lennie a nőnél – e kijelentéssel a 18-24 év közöttiek 56 százaléka értett egyet, a 45-55 év közöttiek azonban már csak 28 százalékban osztották e nézetet. Hasonló tendencia fedezhető fel egy másik kérdés kapcsán is: míg a 18-24 év közöttiek 55 százaléka úgy véli, hogy a háztartás vezetése és a gyereknevelés elsősorban a nő feladata, addig az 55 év felettiek közül már csak 30 százalék ért e gondolattal egyet.


Drasztikusan visszaesett a házasságok száma a pandémia idején


Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020-ban 81.343 házasságot jegyeztek be Romániában. Iyen kevés frigyet 1946 óta nem kötöttek az országban, 2019-hez képest pedig több mint 47 ezerrel kevesebbszer mondták ki az igent. A tendencia Szatmár megyében is megfigyelhető, hisz míg 2019-ben 2093 házasságot hivatalosítottak, addig egy évvel később, 2020-ban csupán 1303-at. A kifejezetten Szatmárnémetire vonatkoztatva lekért adatok szerint a megyeszékhelyen is jóval kevesebb házasságkötés történt: 2019-ben 684 párt adtak össze a városban, 2020-ban számuk már csak 405 volt.


Nem csak a házasságkötések száma csökkent azonban a 2020-as esztendőben, hanem a válásoké is. Az statisztikai hivatal adati szerint 2019-ben 563 házastárs döntött úgy Szatmár megyében, hogy külön utakon folytatja tovább életét, 2020-ban számuk már csak 388 volt. Kevésbé jelentős a csökkenés Szatmárnémetiben, ahol egyik évről a másikra csupán 35-tel, 236-ról 201-re csökkent a felbontott házasságok száma.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: